Recepty a návody

Bramborový guláš

Tady bych trochu rozvedl svoje postřehy. Klidně místo uzeniny může být zelenina (míchaná mrkev, celer petržel,pochopitelně vynikající jsou houby, ať už čerstvé domácí, nebo žampiony, výborná je hlíva ústřičná, lze použít i sojové maso(nutno předem připravit) a také nezapomeňte na konzervu hovězího...

Barches

Je v židovské kuchyni sváteční chléb, který se peče z pšeničné mouky o Šábesu. Protože naše babičky byly vynalézavé existuje spousta variant jak slaných tak sladkých       Originál Suroviny:   6 Ks větších brambor 2 ks vajec ½ kostky kvasnic 0,5 kg hrubé pšeničné...

Chapati

Chapati je placka z jednoduchého těsta z mouky a vody. Uhněteme těsto z hladké mouky, vody a trošky soli tak, aby se nelepilo. Necháme asi půl hodiny odležet a pak uválíme asi 3 mm tlusté placky. Placky by se měly akorát vejít do pánve, kde budeme chapati dělat. Protože se nesmaží, ale pečou v...

Bramborové sabdží

1/2 kg brambor, 1 lžíce rajského protlaku, zázvor, koriandr, garam masála, pórek, kurkuma, sůl, Paprika Na oleji osmahneme pórek s trochou vody a kořením, přidáme rajský protlak a zalijeme 2 lžícemi vody. Chvilku povaříme a nakonec přidáme zvlášť vařené pokrájené brambory. Jako přílohu může být...

Sabdží - je to vlastně zelenina s kořením v jednom hrnci

Na 4 porce 4 brambory 1 kedluben 1 cuketa 1 pórek nebo větší cibule 1 rajče (případně mrkev či červená paprika) 4 lžíce oleje 1 čl kmínu, nejlépe 1 čl mletého korianru malá špetka mletého čili 1čl kurkumy sůl Naučil jsem se přidávat Garam masalu ( normálně ke koupi i u nás) Sabdží je indické...

Chlebové karbenátky

prostě se namočí chleeba do mléka a nechá změknout když je měkky tak se nechá trochuokapat a lehce se z něj mléko vymačka a pak už každy podle chuti co dáváte do karbošů čenek cibuli... a obalit ve strouhance a opéct

Koňská snídaně.

večer namočím dvě lžíce ovesných vloček do studené vody...aby se nacucaly...přidám pár rozinek, skořici a med, a ráno snídám...

Chudí a bohatí rytíři

plátky veky namočené ve vajíčku s mlékem a osmažené, bohatí rytíři jsou totéž, jen napřed slepíme dva plátky veky k sobě marmeládou.

jablíčka v županu

již scvrklá jablíčka nakrájená na čtvrtky či osminky, namočené do palačinkového těsta a zprudka osmažené. Pocukrovat třeba skořicovým cukrem.

Polévka z červené řepy

Povaříte na čtvrtky nakrájenou řepu v osolené vodě. Poté rozmixujete (můžete předtím nakríjet více nadrobno. Dochutí se kořením dle chuti (může být kmín či směsi s kmínem jako např. čubrica, pepř, já dávám nejčastěji kari). Pozor - rozmixovaná řepa už se nevaří, nebo jen minimálně, protože ztratí...
1 | 2 | 3 >>